Fairphone head-office

Media:
Dezeen:Fairphone’s Amsterdam office built inside an old wearhouse using reclaimed materials
Architectenweb:Verantwoord hoofdkantoor voor Fairphone
ArchDaily: Fairphone Head Office in Amsterdam / Melinda Delst Interior Design
DiarioDesign:¿Quién diría que no a trabajar en la oficina de Fairphone en Ámsterdam?

FAIRPHONE OFFICE
MDID. designs and supervises the new headquarters for Fairphone, a smart-phone manufacturer who puts social and sustainable values first.The brief for the company’s new headquarters was; an open-plan, transparent office emphasizing reused and environmentally friendly materials. With a deadline of just two and a half months the challenge was to translate the brief by using creative ways of reusing materials, in a short space of time with a limited budget.
The design expresses the social and sustainable values of the company. Most of the original structural features of the warehouse were left untouched. This created a logical placement of the of workspaces by the window for great daylight and views of the city. Informal meeting areas and closed meeting rooms are centralized , with a large kitchen/bar area near to the entrance of the office.
Materials such as wood and steel define this open-plan office. The closed meeting spaces and skype-booths are built by reusing existing window frames from the previous tenants. Stripped and repainted, these frames defined the measurements and the design of the meeting rooms. The walls are cladded with rubberwood, a waste product of the rubber industry. Raw steel juxtaposes the wooden frames to create a contrast in the light warehouse. The existing beams and walls where left untouched showing the history and context of the building.
Reused furniture and lighting found on e-bay or in second-hand charity stores create small “living rooms ‘for informal meeting spaces. Plants and vintage lights hang from the wooden ceiling and beams, to create hanging gardens.
The success of the design stems from the dynamic and creative process by the design team as well as continually questioning the choices we made by referring to the values of Fairphone. Our core value for all materials has been the discussion of cost of re-use versus new production.

Photography: James Stokes (jamesstokes.net)